konversa – conventu – eksi

DET EKSISTENTIELLE HUS

Vores vision & mission

Hvordan kan det være, at der ikke er et sted i Danmark, hvor det eksistentiel-fænomenologiske perspektiv er omdrejningspunktet? Et sted, hvor praktikere retter blikket hen, når der søges efter et fagligt fællesskab, supervision, kurser og uddannelser. Et sted, hvor mennesker, som er i krise, er fanget i meningsløshed eller ønsker at opnå større selvindsigt og mening i tilværelsen, kan få hjælp, som bygger på dette grundlag. Allerede under uddannelsen stillede jeg disse spørgsmål, og jeg forstod det ikke.

Selvfølgelig kan vi tale om, hvad der er populært, diskutere evidens, hvad det vil sige, at terapien har effekt, og hvad forandring er – samt at humanvidenskaben er ved at miste sit fodfæste med videre. Disse spørgsmål og overvejelser er vigtige og kan være blandt forklaringerne på, hvorfor det eksistentiel-fænomenologiske perspektiv ikke tidligere har haft et hus.

Den engelske psykolog og forfatter Mick Cooper peger endvidere på, at de eksistentiel-fænomenologiske teorier er svære at konceptualisere, gøre korte og koncise – og mange tror, at det eksistentiel-fænomenologiske tankegods er fjernt, højtravende og langt væk fra menneskets virkelighed.

Uanset hvilke forklaringer der måtte gælde, besluttede jeg i 2019 at stifte ”Det Eksistentielle Hus”. Et hus, med et stærkt og tydeligt menneskesyn – herunder solid viden om det at være menneske, stor terapeutisk og menneskelig erfaring og modet til at møde det andet menneske åbent og autentisk med denne viden og erfaring.

Et hus, hvor mennesker, som er i krise, fanget i meningsløshed, føler sig utilstrækkelige, fortvivlede eller ønsker at opnå større selvindsigt og mening i tilværelsen, kan få hjælp, som bygger på dette grundlag. Et hus, hvor jeg sammen med andre praktikere i køkkenet kan dele tanker, ideer og undren omkring det at være menneske. Altså have en hverdag, hvor arbejdslivet ikke drejer sig om symptomer, effekt og diagnoser, men om mening, eksistentiel pligt, mødet med os selv og den anden. 

 

I 2021 blev ejerkredsen udvidet, så den nu består af psykologerne Jonas Bøyesen Jarlskov, Rasmus Villum Olsen og undertegnede, Trine Garff.

Vendes blikket udad, er visionen at sætte det eksistentiel-fænomenologiske blik på landkortet bl.a. ved at udbyde terapi og afholde supervision, undervise psykologistuderende på KU, holde små introkurser samt afholde kurser og efteruddannelse for psykologer og andre faggrupper på specialistniveau. Disse ønsker, drømme og ambitioner er blevet realiseret. 

Vi ønsker derudover, at det eksistentiel-fænomenologiske blik får langt større kraft i vores samfund, da vi oplever, at det hjælper mennesker til at skabe et liv med mere mening og dybde. Med dybde mener vi, at vi som mennesker begynder at forholde os til det liv, vi lever og ikke fortaber os i rene gøremål, hvor den ene to-do-liste erstatter den næste. At vi giver næring til udviklingen af en langt større livsbevidsthed. 

Vi er i gang med nye tiltag, som hele tiden har det samme omdrejningspunkt, at sætte det eksistentiel-fænomenologiske blik på landkortet. De nyeste tiltag er omkring ledelsesudvikling og elitesport.